Weboldalunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából cookie-kat használ. Az Adatvédelmi irányelvek menüpontban megtekintheted a sütik kezelésének részletes leírását. 

Menü

Közlekedj biztonságosan esős időben is

Akár váratlan zivatarról, akár kitartó szemerkélésről van szó, az eső jelentős mértékben képes megnehezíteni az autós közlekedést. Cikkünkben ezzel kapcsolatban olvashattok tanácsokat, hogy vizes időben is felkészülten vezethessetek.

 

 

Az esős időnek két nagy hátránya van az autósokra nézve: a vizes, csúszós utak és a rossz látási viszonyok. Amikor esőben kelünk útra, mindenképp érdemes elvégezni azt a néhány körültekintő óvintézkedést, amik ilyen esetben akár életet is menthetnek, ha vészhelyzetbe kerülünk.

 

Tennivalók elindulás előtt:

  • Gondold át, mennyire sürgős az az út, amit autóval szeretnél megtenni az esőben. Ha nem halaszthatatlan, akkor talán érdemesebb várni, amíg az utak szárazabbak lesznek.
  • Ellenőrizd az ablaktörlőket! Esőben egyébként is rosszak a látási viszonyok, ráadásul ha nem látsz ki rendesen a szélvédőn, az tovább növelheti a balesetek kockázatát.
  • Töltsd fel a tankot és a telefonodat, mielőtt útra kelsz, mivel bajbajutás esetén nem túl kellemes dolog lemerült akksival vagy üzemanyag nélkül várakozni.
  • Nem mindenki szeret rádiót hallgatni vezetés közben, azonban rossz idő esetén érdemes kikeresni az egyik helyi vonatkozású csatornát, ahol információt kaphatunk az esetleges útlezárásokról és a balesetekről.
  • A gumiabroncsok nyomásának és profilmélységének ellenőrzésével szintén rengeteget javítunk az esélyeinken, hogy ne kerüljünk balszerencsés helyzetbe. Nyári vagy négy évszakos abroncsok esetén az ajánlott profilmélység legalább 3 mm, téli gumik esetén pedig minimum 4 mm.

 

 

Ha pedig már elindultunk, útközben az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Tarts távolságot és ügyelj a sebességre! A féktávolság ugyanis még esőabroncsok használata esetén is nagyobb lesz, mint száraz úton. Ha valaki szorosan követi az autót, inkább engedd előre az illetőt. 
  • A városokban megengedett 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok is lehet, mert a rossz látási viszonyok és a lecsökkent tapadás miatt a normál fékút többszörösére számíthatunk, ráadásul hosszabb reakcióidőre készülhetünk magunktól és a többi autóstól is. Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópálya szakaszokon nedves út esetén 100 km/h a maximális megengedett sebesség.
  • Ellenségünk, a felcsapott víz: a teherautók és a gyors járművek felcsaphatják a tócsák vizét, ami ideiglenesen tovább ronthatja a látási viszonyokat. Ugyanígy ügyelni érdemes arra, hogy gyalogosok vagy kerékpárosok közelében ne hajts át nagy sebességgel a tócsákon.
  • Soha ne feledkezz meg a világításról! Amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog