Weboldalunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából cookie-kat használ. Az Adatvédelmi irányelvek menüpontban megtekintheted a sütik kezelésének részletes leírását. 

Menü

EKÁER jogszabályváltozás - 2016. augusztus 1.

2016. augusztus 1-től nem a jármű megengedett összes tömege, hanem a szállítmány súlya határozza meg, hogy kell-e ekáerszám a fuvarra. Az ellenőrző rendszerbe eddig több mint 56 ezren regisztráltak. Több területen lényeges szigorítások lépnek életbe augusztus elsejével.

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer) eddig azoknak kellett bejelentkezniük, akik útdíjköteles, vagyis 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművel fuvaroztak. A NAV szerint azonban az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy az említett súlyhatár alatti gépkocsikat „túlrakodták”, és így úszták meg az adminisztrációt. Augusztus 1-jétől azonban akkor is kell számot kérni, ha a szállítóeszköz és a rakomány együttes összsúlya meghaladja a 3,5 tonnát. A NAV hangsúlyozta, hogy együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így megkapja a fix és mobilmérlegek adatait, amelyek – kiegészítve az útdíjkamerák képeivel – könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket: vagyis nem érdemes elmulasztani a bejelentést.

További változás, hogy a fuvarozó az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat sértetlen állapotban köteles megőrizni mindaddig, amíg az adóhatóság el nem távolítja. Ennek megsértése esetén legfeljebb 1 millió forintos mulasztási bírságot lehet kiszabni a fuvarozóra, amelynek megfizetéséig az adóhatóság külön határozat nélkül visszatarthatja a fuvareszközt. Mulasztási bírságot lehet ezentúl kiszabni akkor is, ha a bejelentett termék mennyisége meghaladja a ténylegesen fuvarozottét. A bírság mértéke ilyenkor a súlykülönbözettel érintett áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Megszűnik továbbá az a lehetőség, hogy a vállalati sportnapnak minősített céges rendezvényekkel használják ki a teljes adómentességet a vállalatok, így augusztus 1-jétől sportrendezvényt adókedvezménnyel kizárólag sportszervezet vagy sportszövetség rendezhet, az adómentes belépő is csak e rendezvények esetében jár.

Óriási, de kedvező változás viszont, hogy mostantól a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére való bejárás kivételével minden hivatali, üzleti utazás kiküldetésnek minősül. Ezen kívül visszatér a Karrier Híd program: kedvezmény jár a közszférából elbocsátottak foglalkoztatása után.


2003. évi XCII. törvény
az adózás rendjéről1
22/E. §2 (1)3 Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó, e törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendeletben /51/2014.(XII.31.)NGM rendelet, 1/2015.(I.29.)NGM rendelet, 5/2015.(II.27.)NGM rendelet/ meghatározott termékértékesítést, termékbeszerzést, egyéb célú termékmozgatást kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog